Daly Martin Williams Architects

Beaucroft
Wimborne, Dorset

A planning application has been submitted to East Dorset District Council for this replacement dwelling on a unique site in Colehill, Wimborne. The site already benefited from planning consent for two new dwellings to replace an existing dilapidated bungalow. Our client has built a number of well executed modern houses in the local area and has commissioned us to design a single dwelling for him and his family.

The concept has been developed in close coordination with the client, with a ground floor layout curated around a rear private terrace. The first floor consists of 4 double bedrooms and an open study space overlooking a dramatic double height void. Privacy to bedrooms is controlled with vertical louvres.

Harnessing the variable site levels, the parking and arrival courtyard is set behind a retaining wall, which acts as a support for the lightweight timber first floor ‘box’.

Following positive pre application discussions, the submission was made in April 2016.

The Institute of Historic Building ConservationArchitects Registration BoardThe Royal Institute of British Architects