Daly Martin Williams Architects

Replacement Dwelling
Poole, Dorset

This extensive refurbishment and modernisation of a dormer bungalow on a wooded, sloping site in Dorset, proved a challenging project.

The client’s brief required a new modern family home with meaningful accommodation whilst seeking to retain as much of the existing structure as possible to make the project cost effective. To the rear, an extensive landscape scheme was proposed to exploit the steep levels down into the rear woodland area.
At ground floor, spaces were totally reconfigured to permit a generous open-plan feel. A  secret staircase with vaulted pitched roof over links to the first floor accommodation. Within the vaulted pitch roof numerous roof windows provide an interesting play of light within the hallway throughout the day. A bridge over connects to the bedrooms, of which the large suite has a large triangular glazed window with close and direct views into the woodland canopy and wildlife,
Externally, we have implemented a minimalist aesthetic with concealed rainwater goods and a small gauge cladding module with patinated treatment.
The completed project successfully demonstrates how innovative design can transform a conventional uninspiring  bungalow into a an inspiring family home bedded into the landscape.
The Institute of Historic Building ConservationArchitects Registration BoardThe Royal Institute of British Architects