Daly Martin Williams Architects

Poole, Dorset

DMWA architects have been appointed to develop a design proposal for a new sensory garden to an extra care residential home in Dorset.

The landscape has been designed to promote wildlife and offer residents with conditions such as dementia, physical disability and visual impairments the opportunity to enjoy a new lease of life in a considered garden environment. In order to meet the needs of the users, the plan encompasses a circuitous walkway route that is fully accessible by motorised wheelchair.

CONCEPT

Currently, residents use existing hardstanding around the perimeter of the building as a pedestrian circuit. DMWA architects have retained this circuit, whilst dividing the landscape into 4 distinct zones. Each of the zones have a different theme, employing a range of structural elements and types of planting, thus creating a sense of journey and opportunities for varied experiences.

The Institute of Historic Building ConservationArchitects Registration BoardThe Royal Institute of British Architects