Villa Kassiopi

Located on the Northeast of Corfu Island in Greece, this project for a new family dwelling encompasses breath-taking views across the Adriatic Sea and to the Albanian Mountains beyond.

Set within an historic olive plantation adjacent a Byzantine stone fortress, the new single storey villa occupies an unusual-shaped and sloping site. The brief called for a building that would sit sympathetically in its landscape setting and historic context, whilst exploiting views and maximising available site space.

The entrance approach leads through the olive grove and winds up to the rear of the house. Stone landscape walls, water pools and rows of new planted olive trees, lead you into the main living space which gradually unfolds with views across the cove and sea.

Construction materials borrow from the local vernacular with the use of dry stacked limestone walls, set against the more modern use of a concrete roof and column structure. The large tabletop roof provides shelter from the sun and provides a perimeter covered route around the building. Large areas of glazing frame views to the immediate structured landscape, cove, and mountains beyond.